Veel gestelde vragen

Wordt het warm genoeg met vloerverwarming?

Ja, u kunt het erg warm in uw woning maken ondanks dat vloerverwarming als een lage temperatuurs systeem te boek staat. Dit kan omdat u een hele vloer hebt om de warmte uit te stralen in plaats van twee of drie radiatoren in een ruimte. Hierdoor kunt met minder warmte op een natuurlijkere manier een ruimte verwarmen. De warmteafgifte is beter waardoor de hele ruimteoppervlakte aangenaam verwarmd wordt. Radiatoren moeten dus veel hoger gestookt worden. Dit gaat gepaard met meer energieverlies.

Kan ik de temperatuur in verschillende ruimtes onafhankelijk regelen?

Nee, dit is een stuk lastiger dan bij radiatoren. Wel kunt u standaard instellen dat één ruimte bijna niet verwarmd hoeft te worden (gang en bijkeuken) en de rest gewoon normaal. Op die manier is het wel prima mogelijk.

Kan ik de vloerverwarming uitzetten als ik op vakantie ga?

Ja, dit kan wel maar is niet aan te raden. Gewoon iets lager zetten kan wel en vanwege de traagheid van opwarming is het af te raden de installatie dus helemaal volledig uit te zetten. Met de voorgeprogrammeerde instelling kan uiteraard de minimale nachtverlaging ingesteld worden. Deze kun je tijdens je vakantie wel enkele graden lager schakelen en dit is energiezuiniger dan de installatie uit te schakelen en achteraf opnieuw volledig te laten opwarmen.

Kan vloerverwarming onder parket?

Tegenwoordig kan vloerverwarming geplaatst worden onder vrijwel alle vloerbedekkingen, van tegels, kurk, gietvloeren, tot tapijt en dus ook parket. Let u bij de keuze voor parket er wel op dat de temperatuur op maximaal 27°C komt te staan om de uitdroging van het hout te voorkomen. Daarnaast is de juiste luchtvochtigheid van belang. Dat kunt u ook bespreken met de leverancier van het parket.

Krijg ik dikke voeten van vloerverwarming?

Een terechte vraag en gelukkig is dat is niet meer zo. Dikke voeten bij vloerverwarming kwam in de beginjaren wel eens voor. Dit was dan meestal bij elektrische vloerverwarming die moeilijk in te regelen was. Ook bij de eerste hydraulische vloerverwarmingsinstallaties waarbij de watertemperatuur te hoog werd ingesteld kwam dit voor. Vooral die temperatuur is nu wel onder controle bij de vloerverwarmings sytemen. Vroeger konden contacttemperaturen oplopen tot meer dan 35°C. Dat is door de verbeterde techniek verleden tijd.

Is vloerverwarming goed voor mensen met een stofallergie?

Ja, dat is zeker zo. radiatoren en convectoren vormen stofnesten. Vloerverwarming is stofvrijer en dus gezonder, omdat er geen stofverplaatsing is zoals bij circulatiewarmte van radiatoren. Dit is een voordeel voor mensen met een allergie, maar is ook voor andere mensen natuurlijk beter voor de luchtwegen.

Kan er een vloerkleed/ tapijt op vloerverwarming?


Ja, dit kan. Let er wel op bij grote tapijten dat u kiest voor tapijten die geschikt zijn voor vloerverwarming. Inmiddels worden die aangeduid met een symbool van vloerverwarming op het tapijtlabel. Overigens zijn kleine tapijten nooit een probleem.

Hoeveel hoger wordt de vloer met vloerverwarming?

De vloer hoeft niet hoger te worden dan een vloer zonder vloerverwarming en dit geldt zowel bij nieuwbouw als bij een renovatie waarbij later vloerverwarming wordt aangebracht. Hoe werkt dit dan? Bij een renovatie kun je in de bestaande cementdekvloer sleuven (laten) frezen waarin de leidingen komen te liggen voor de vloerverwarming en na het vullen van de sleuven kan hierop dan weer parket, laminaat, tegels etc.

Heeft vloerverwarming onderhoud nodig?

Ja, iedere installatie heeft wel een bepaalde mate van onderhoud nodig maar bij vloerverwarming is dit heel erg weinig en bijvoorbeeld minder dan bij radiatoren.

Kan ik mijn CV ketel en leidingen behouden als ik overga van radiatoren naar vloerverwarming?

Ja, als u een modernere cv-ketel hebt kan dit meestal wel. Als uw ketel te oud is wilt u hem waarschijnlijk toch al vervangen om op de kosten van gas te besparen.

Wat is de beste plek om de verdeler plaatsen?

Het verdeelregelstation/ de verdeler komt meestal in een kastje of in de hal of in een bergkast.

Moet er een radiator bij als extra verwarming in de badkamer?

Nee, dit hoeft niet meer tegenwoordig als u de badkamer iets warmer dan standaard inregelt. Bij een te kleine oppervlakte van de badkamer kun u gewoon de leidingen door laten lopen in de muur.  Dan hebt u meteen een knuffelmuur. Zo verliest u ook geen plaats met een radiator. Als u een design radiator wilt om handdoeken te drogen dan is dat natuurlijk wel mogelijk.

Moet er vloerverwarming onder het keukenblok?

Nee, dus in een bestaande situatie hoef je de keuken ook niet te slopen. Want op plaatsen waar uw altijd kasten zullen staan, is het onnodig om vloerverwarming te leggen.

Hoe groot is het gevaar van waterlekkage?

Bij normaal gebruik van de installatie is een lek hoogst onwaarschijnlijk, zonder duidelijke en extern toegebrachte schade aan de buis. Indien er toch een breuk, doorboring of beschadiging aan een buis zou plaatsvinden dan kunnen wij de buis opzoeken en doorzagen en vervolgens daartussen met perskoppelingen als tussenstuk de buis herstellen.

Wat doen bij lekkage in de vloerverwarming?

In theorie kan er een lekkage ontstaan. Een lekkage is niet fijn en dat is bij vloerverwarming niet anders. Uiteraard is het systeem verzekerd met de juiste garantie en voorwaarden door JR Vloerverwarming . Uw verzekeraar vergoedt meestal ook de gevolgschade, maar vraag dit vooraf altijd na bij uw tussenpersoon of aanbieder.

Wat moet ik doen als de vloerverwarming lang uit heeft gestaan?

Bij een periode van langdurige stilstand waarbij de vloerverwarming uit stond is het verstandig om de installatie te laten reinigen / doorspoelen door een professionele installateur om vies water / algenvorming tegen te gaan.